Sosyal Medya

Güncel

Filistin tasarısı BM’de

Arap ülkelerinin hazırladığı tasarıda İsrail’in 2017'ye kadar işgal ettiği topraklardan çıkması ve 1967 öncesi sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması isteniyor. İsrail, Filistin’e destek veren Batı'yı ‘saflıkla’ suçladı.



Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan ve 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki Ä°srail iÅŸgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne resmen sundu. Tasarıda, Ä°srail’den 2017 sonuna kadar, iÅŸgal ettiÄŸi Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve Ä°srail ile barış içinde birlikte yaÅŸaması isteniyor. Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının sunulduÄŸunu ancak bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi. 
24 SAAT GEREKÄ°YOR
New York’taki BM Merkezi’nde Arap ülkeleri arasında saatlerce süren müzakereler ve baÅŸkentlerden alınan onay sonucu Konsey’e sunulan tasarının oylanabilmesi için üzerinden 24 saat geçmesi gerekiyor. Tasarının oylamaya sunulması için Ürdün’ün talepte bulunması gerekiyor. Konsey’de daha önce resmi olarak sunulmuÅŸ ama oylanmamış çok sayıda karar tasarısı bulunuyor. 
Ürdün tarafından daha önce Konsey üyelerine dağıtılan tasarıda, çekilme için son tarih olarak Kasım 2016 yer alıyordu. Müzakereler sonucu bu tarih 2017 sonuna alındı. Tasarıya bütük tepki gösteren Ä°srail, Batı'yı saflıka suçladı. 
MÜZAKERE BASKISI 
Tasarıda, iki taraf arasında barışın saÄŸlanabilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi fikrine de olumlu bakıldığı vurgulanıyor. BMGK’da oylamaya sunulmasının biraz daha zaman alabileceÄŸi düÅŸünülen tasarı üzerinde müzakerelerin sürebileceÄŸi kaydediliyor.

Filistin 1967 öncesi sınırı istiyor

BM’ye sunulan tasarı gerçekleÅŸirse bu, Ä°srail'in 1967 savaşında ele geçirdiÄŸi Batı Åžeria, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri ve DoÄŸu Kudüs’ten tamamen çekilmesini gerektirecek. 5 - 11 Haziran 1967'deki 6 gün savaşında Ä°srail, Mısır’ın güçlü hava filosunu daha havalanmadan bombalayarak yok etti ve Sina'yı aldı. Suriye'deki Golan Tepeleri'ni ve eÅŸ zamanlı olarak Ürdün hakimiyetindeki Batı Åžeria kentlerini birer birer aldı. Beytüllahim, El Halil, Cenin, Nablus ve son olarak da DoÄŸu Kudüs’ü iÅŸgal etti. BeÅŸ yüz bin Filistinli, sürülerek mülteci durumuna düÅŸtü. Aynı gün Mescid-i Aksa’ya Ä°srail bayrağı dikildi. AÄŸlama duvarının yanındaki MeÄŸaribe mahallesindeki Müslümanların evleri bir gecede buldozerlerle Ä°srail ordusu tarafından yıkıldı.

Batı Åžeria’da Yahudi yerleÅŸimci tehlikesi

Filistin’in Batı Åžeria bölgesindeki Yahudi yerleÅŸimcilerin sayısındaki artış korkunç boyutlara ulaÅŸtı. Ä°HH Ä°nsani ve Sosyal AraÅŸtırmalar Merkezi AraÅŸtırmacısı Zehra Kavak, “YerleÅŸimler ilk baÅŸladığında Yahudiler çadırda kalıyordu. Artık ÅŸehirler kuruyorlar. Batı Åžeria’da yerleÅŸimci sayısı 2000’li yılların başında yaklaşık 200 bin kiÅŸiyken ÅŸimdi 600 bine ulaÅŸmış durumda. Golan'da da yerleÅŸimci sayısı 20 bini buldu" dedi.  

Yeni aÅŸama

AP’nin kabul ettiÄŸi karar metninde, Filistin devletinin desteklendiÄŸi belirtilerek barış görüÅŸmelerinin yeniden baÅŸlaması için bölgede güçlü bir çalışma yapılması gerektiÄŸine dikkat çekiliyor. 
Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi Polonyalı parlamenter Michal Boni,  karar tasarısıyla gelecekte Filistin ve Ä°srail  devleti olmak üzere iki ayrı devleti kabul etmek gerektiÄŸini belirtti. Boni, “Karar, OrtadoÄŸu’da muhtemel barış görüÅŸmeleri için yeni bir aÅŸamaya geçilmesi anlamına geliyor” diye konuÅŸtu.

Ä°lkesel destek

AP Genel Kurulu'nda kasım ayında tartışılmaya baÅŸlanan karar tasarısı Filistin’in devlet olarak tanınmasını AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelere tavsiye niteliÄŸi taşıyor. Önceki günkü oylamada 88’e karşı 498 oyla kabul edilen ve baÄŸlayıcılığı olmayan karar tasarısında ÅŸu ifadeler yer alıyordu: “Avrupa Parlamentosu, prensip olarak Filistin’in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve tanımanın iki devletli çözüm temelinde Ä°srail-Filistin barış görüÅŸmelerindeki geliÅŸmeyle paralel gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini öngörmektedir.”

'Batı dünyası hata yapıyor'

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin’in AP’de tanınmasını ve BMGK’ya Filistin tasarısının sunulmasını eleÅŸtirdi.  Netanyahu Basın Ofisi Yıllık Resepsiyonu’nda yaptığı konuÅŸmada, “Bugün Avrupa’nın safça yaklaşımının örneÄŸine ÅŸahit olduk” diyerek, “Avrupa’da birçok kesimden Ä°srail’in  taviz vermesi talep ediliyor. Taviz vermek yanlış.  Hamas’ın terör örgütü listesinden çıkartılması da büyük bir hatadır” dedi. 

'Biz karar veririz'

Filistin'deki Ä°srail iÅŸgalinin sonlanmasını öngören karar tasarısının BMGK'ya sunulmasının ardından Ä°srail cephesinden tepkiler yükselmeye baÅŸladı. Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Avigdor Lieberman tasarı hakkında tehditkar yorumlarda bulundu. Lieberman,  Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas tarafından verilen komutların “Ä°srail’le kavgayı hedefleyen adımlar” olduÄŸunu ileri sürerek,  “Ä°srail’in onayı olmadan hiçbir deÄŸiÅŸiklik olmayacak” sözleriyle Filistinlilere adeta gözdağı verdi. 

Gazze’de Abbas karşıtı gösteri

Gazze’deki güvenlik biriminin eski yöneticisi olan ve 2011’de Fetih hareketi ile iliÅŸiÄŸi kesilen Muhammed Dahlan’ın destekçileri, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas karşıtı gösteri düzenledi. Meçhul Asker Anıtı önünde bir araya gelen grup, Dahlan’ın posterlerini taşıyarak Abbas’ın “Gazze’deki drama sessiz kaldığını ve bölgenin imarını engellediÄŸini” öne sürdü.  Göstericiler, tepkilerini “Abbas beni temsil etmiyor” sloganıyla dile getirdi. 

Ä°srail’e Filistin askısı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Filistin’in devlet olarak tanınmasını ilkesel olarak destekleyen ve büyük çoÄŸunlukla kabul edilen kararını deÄŸerlendiren Avrupalı parlamenterler, bunun Avrupa’nın Ä°srail-Filistin barış görüÅŸmelerinin yeniden baÅŸlaması yönündeki kararlılığını gösterdiÄŸini kaydetti. AP Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu üyesi Ä°talyan parlamenter Brando Benifei, kararın Ä°srail-Filistin barış sürecine yönelik siyasi mesaj niteliÄŸi taşıdığını vurgulayarak, “Filistin’in devlet olarak tanınması açık bir ÅŸekilde teÅŸvik edilmiÅŸtir. AP ve AB kurumları kendiliÄŸinden devletleri tanıyamıyorlar. Fakat üye ülkelerimize çok güçlü siyasi mesaj verdik” dedi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.